17 december 2012

Goda julrecept

 Min äkta hälft fick fixa 
Pepparmint`s kolan i år.
Den är SÅ GOD!
2dl strösocker
2 dl sirap
1 1/2 dl vispgrädde
75 gram smör
 25 droppar pepparmintsolja, när kolan kokat klart.
Gör så här:
Koka ihop allt i stekpanna i ca 40-50 min, gör ett kulprov och droppa sedan i pepparmintsoljan, innan du häller blandningen på ett bakplåtspapper.
Låt det kallna ute eller i frysen innan du skär kolan i bitar.
1 dl vetemjöl
1/2 dl vaniljsocker
Kolabitarna ska blanads i mjölblandningen så att de inte klibbar ihop.

SAFFRAN`s skorpor
Saffran skorpor a la´Leila.
Suveräna och lätta att göra. 
100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel
råsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.(jag brukar hacka mandeln)
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker. (kan hoppas över)
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten). 

KANEL kola 
 Dottern och hennes kompis gjorde kanel kola.
Den är så enkel att göra och går även fort att göra. Den är också supergod.

Kanel kola snabb och enkel + god.
100 gr smör
2 dl strösocker
1 dl sirap
½ dl kakao
1 msk kanel
4 msk vetemjöl
Gör så här:
Koka ihop i en kastrull i fem minuter.
Slå upp på ett bakplåtspapper och låt stelna
Skär upp i rutor och slå in i smörpapper.
Annelie

Inga kommentarer: